Persatuan Anak Patani Di Kuala Lumpur Memperigati 40 Hari Kewafatan Pemimpin Ulama Patani Darussalam

Turanisia.com – Kuala Lumpur – Persatuan Anak Patani di Kuala Lumpur gelar Majlis Memperingati Kewafatan Pemimpin Umat Patani Darussalam Dan Majlis Tahlil sekaligus memberikan penerangan sejarah hidup tokoh pejuang yaitu Almarhum Tuan Guru Haji Syafie bin Haji Abd Rahman bertempat di Kuala Lumpur, Minggu (12/2/2017.

Majlis ini dihadiri lebih kurang 200 orang terdiri dari warga Patani yang tinggal di seluruh Malaysia. Di dalam majlis bersejarah ini, banyak hal penting telah diulasan disamping memberi pencerahan tentang perjuangan beliau semasa kecil hingga ke akhir hayat.

Dengan kebulatan suara menabalkan beliau seorang tokoh pejuang yang sejajar dengan tokoh pejuang-pejuang Patani lainnya, seperti Tuan Guru Haji Sulong, para Raja-raja Patani, Haji Amin Tok Mina, Ayah Karim, Tok Ku Bira dan para pejuang lainnya yang telah memperjuangkan menentang kafir Siam Laknatullah.

Dan majlis ini, juga menerangkan kembali tentang hari kemangkatan beliau yang sebenarnya, beliau telah wafat pada hari selasa tanggal 3 Januari 2017, pukul 15.10 waktu tempatan di Negara Malaysia.

Hal ini, dikarenakan beliau merupakan aset bangsa, beliau tokoh bangsa, permata yang bisa menyatukan pasukan bangsa baik semasa hidupnya maupun sesudah pemergian beliau untuk selama-lamanya.

Oleh: Unit Penerangan Anak-Anak Patani di Kuala Lumpur

Comments

Aksi Mahasiswa

Diaspora